Blog > Komentarze do wpisu

Pier¶ gęsi marynowana

Składniki

  • 400 g piersi z gęsi
  • 1
  • 5 łyżki soli morskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek suszonych płatków kwiatu róży
  • 1 łyżka pieprzu seczuańskiego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • ? ziaren kardamonu
  • 1 cm imbiru
  • 2 duże suszone figi zamrożone
  • 1 duża gruszka
  • ? szklanki kiełków rzodkiewki
  • ? szklanki młodej rukoli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób przyrz±dzenia

Płatki róży, pieprz, kardamon, imbir i sól zmiksuj w melakserze.

Dodaj do tego cukier i powstał± mieszank± natrzyj pier¶ gęsi.

Zawiń wszystko szczelnie w folię spożywcz± i odstaw do lodówki na minimum 4 doby, po czym pier¶ zamroĽ.

Gruszkę obierz i pokrój w julienne.

Wymieszaj z kiełkami, rukol±, natk± pietruszki i sol±.

Zamrożon± pier¶ gęsi obsmaż na suchej, mocno rozgrzanej patelni, kład±c skór± do dołu, tak by jak najmocniej wytopić z niej (skóry) tłuszcz.

Od strony mięsa obsmażaj tylko prze kilka sekund.

Ważne, by obsmażać pier¶ chwilę przed wydaniem, aby do krojenia była jeszcze zamrożona.

Na talerzu ułóż sałatkę, na sałatce plastry piersi krojone najcieniej jak to możliwe.

Mięso posyp płatkami fig krojonymi bardzo cienko na mandolinie do trufli.

Adam Chrz±stowski, restauracja ?Ancora? - Kraków

poniedziałek, 27 sierpnia 2012, kowna5
Tagi: pier¶

Zobacz podobne

  • Salatka z matiasow

    Składniki 1/2 kg matiasow 1/2 kg cebuli pokrojonej w plastry cukier ocet 5 jaj majonez salatka meksykanska ze sloika smietana Sposób przyrz±dzenia Sledz

  • Grzyby w ¶mietanie wg yvonne

    Składniki ? kg ¶wieżych mieszanych grzybów le¶nych 1 litr wody 200 g ¶mietany 12% 1 duża cebula 4 z±bki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 2 płaskie łyżki m±k

  • Pomarańczowy dżem z cukinii

    Składniki 5 kg żółtej cukinii (obranej ze skórki i wydr±żonej) 1 kg cukru 5 galaretek pomarańczowych 5 łyżeczek kwasku cytrynowego aromat pomarańczowy Spos

  • Roladki z piersi indyka

    Pyszne roladki, nadziewane ryżem, doskonałe zarówno na codzienny obiad, jak i wykwintn± kolację.     Składniki:   6 do¶ć dużych plastrów piersi i

  • Kura w orzechach

    400 g surowych piersi kurzych białko z 3 jaj 150 g łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek m±ki ziemniaczanej 2 łyżki sherry szczypta soli olej do smażenia Porc